De Anjou is volgens de internet encyclopedie Wikipedia de naam van een oude Franse provincie die tegenwoordig Maine et Loire wordt genoemd. Centraal in dit gebied ligt de stad Angers, wat tevens de naam van een van de arrondissementen is.  Afgelopen jaar zijn we voor de tweede keer op vakantie geweest in de Anjou.

Net zoals ieder jaar is ook dit keer de racefiets weer mee geweest. Omdat mijn vrouw alleen recreatief fietst is er door de jaren heen een routine ontstaan waarbij ik een keer per twee dagen een rondje ga fietsen op mijn snelle bolide. 's Ochtend op tijd weg en na een uur of twee weer terug. Afhankelijk van het gebied kun je dan meer of minder kilometers maken. Als ik weer terug ben kunnen we samen ontbijten of een kop koffie drinken en daarna van de dag en de omgeving genieten.

Anjou

Net als het eerste jaar hebben we ook nu gelogeerd bij Lavau Vacances in Fontaines Guerin.  Anita Hompus en Vries Zuidam hebben hier een heerlijk plekje weten te creëeren en er zijn een viertal gites beschikbaar voor de gasten. Allemaal zijn ze even mooi en verzorgd ingericht. De gastvrijheid van Anita en Vries spreekt ons enorm aan. Ze hebben veel kennis van de omgeving en zijn altijd bereid tips te geven over bezienswaardigheden.  

En die bezienswaardigheden zijn er meer dan genoeg. Gooi een euro blindelings een kant op en de kans is groot dat hij een van de vele chateaus's in de omgeving raakt. Natuurlijk is dat schromelijk overdreven maar het geeft aan hoe veel chateau's er in het gebied liggen. Vele zijn te bezichtigen en vaak nog ingericht met authentieke meubels en wandbekleding. Aanraders zijn het chateau in Saumur, Angers en Villandry. In het chateau van Angers kun je het Tapisserie de l'Apocalypse bewonderen, een wandkleed met een lengte van meer dan 100 meter uit het einde van de 14e eeuw. Villandry ligt weliswaar niet meer in de Anjou maar de prachtige tuinen en de inrichting van het kasteel mag je niet missen.

In Angers kun je wel een dag rondwandelen als je een liefhebber bent van steden. Er is een route die je langs alle bezienswaardigheden leidt waarvan je er meerdere kun je bezoeken. Behalve historie en architectuur betreft dat overigens ook kunst. Parkeren kun je het beste doen in de Parking Leclerc aan de Boulevard du Maréchal Joffre. Genoeg plek en tegen een gunstig tarief.

Maar kun je in de Anjou ook nog een beetje leuk fietsen? Daar gaat dit artikel namelijk over. Dat ligt er natuurlijk aan wat je precies zoek als je een rondje wilt gaan fietsen. Als je kickt op veel hoogteverschillen en lange beklimmingen dan moet je niet hier naar toe komen. Het is nergens vlak en de weg glooit continue maar veel hoger dan 100 meter boven zee niveau zul je niet komen. Ben je op zoek naar een autoluwe omgeving met relatief goede wegen en een grote varieteit in het landschap dan zit je hier wel goed. Graan, mais, erwten, weilanden, boomgaarden, bossen, dorpen, steden, alles ben ik wel tegengekomen. En natuurlijk niet te vergeten de vele chateau's onderweg. Het schijnt dat Mick Jagger de eigenaar is van een van die exemplaren. 

kerktoren

Ik heb in totaal 6 routes gereden door de omgeving en geprobeerd er zo veel mogelijk variëteit in aan te brengen.  Iedere keer weer een andere kant op proberen te fietsen en zo veel mogelijk nieuwe stukken in de routes aanbrengen. Die fietsroutes kun je natuurlijk met de racefiets rijden, maar voor de geoefende recreatieve fietser is dit ook prima te doen met een wat minder snelle bolide. Zoals al aangegeven is de omgeving autoluw en zijn er onderweg meer dan voldoende bezienswaardigheden of plekken waar je een kop koffie, iets fris of wat anders kunt drinken. Dan kun je ook een van de vele kerken bezichtigen met de gedraaide kerkspitsen die kenmerkend zijn voor deze omgeving. Ben je een liefhebber van fietsen in de natuur dan is dit een echte aanrader. Ben je een snelle jongen of een snel meisje en zoek je een rustige trainingsomgeving, ook dan kom je hier aan je trekken. 

Tijdens het rondje Gennes (een van de 6 routes) fiets je ook een stuk langs de Loire. Daar kom je door prachtige kleine plaatsen en zie je de speciale boten liggen die voor de visvangst werden gebruikt. Tegenwoordig worden ze veelal voor de pleziervaart ingezet. Vermeldenswaardig zijn de grotwoningen die je kunt bezichtigen langs de Loire. Dat niet alleen tijdens rondje Gennes, maar ook als je de Loire verder blijft volgen richting Saumur. Tijdens dit rondje waande ik me overigens even weer in Nederland toen ik een wel heel erg sterke wietlucht rook. Bleek ik langs een grote akker vol met hennepplanten te fietsen. Zomaar langs de openbare weg, en ik ga er maar van uit dat dit voor medicinaal gebruik bedoeld was. 

Langs de Loire ligt de fietsroute La Loire en Velo. Dit is een toeristische fietsroute van 800 km lang die Cuffy (bij Nevers) verbindt met St Brévin-les-Pins (Loire-Atlantique).  Dat is natuurlijk van een heel andere orde dan mijn uitstapjes vanaf Lavau vacances. Maar zoek je een fietsuitdaging dan is dat er natuurlijk een.

Wat mij betreft is de Anjou een prima gebied voor recreatief én sportief ingestelde fietsers. Wij hebben genoten van omgeving en natuur en de heerlijke rust in onze gite. Daarnaast valt de afstand mee. Vanaf Utrecht is het 758 kilometer naar Fontaines Guerin.