piemonte 01

Afgelopen jaar zijn we voor de eerste keer naar Italië op vakantie geweest. Normaal gesproken zijn we Francofielen met een enkele uitstap naar Oostenrijk, maar dit keer moesten we maar eens gaan afwijken van ons vaste ritueel in de zomervakantie. Dus proberen een mooie chalet te vinden via het wereld wijde web. En als het even kan gewoon bij mensen thuis en een mogelijkheid mee te doen met table d'hotes. Tsja, dat Franse gaat er toch niet zo maar uit. Na een lange zoektocht zijn we uitgekomen in de plaats Monforte d'Alba in Piëmonte. Niet te ver rijden en een appartement naar onze zin bij Nederlanders. Helaas geen table d'hotes maar dat was niet de belangrijkste eis.

Toen mijn vrouw voorstelde om de tunnels te mijden en een tussenstop in de buurt van Bourg d'Oisans te maken werd het voor mij nog een stukje leuker. Na twee deelnames aan Alpe d'Huzes heeft de Alpe een speciaal plekje gekregen en dan kon ik hem nog een keer op fietsen. Dus toch weer via Frankrijk dan maar dat mocht de pret niet drukken. En op de doorreis naar Italië de Col du Lautaret en de Montgenèvre nog rijden. Weliswaar met de auto maar wat een prachtige natuur.  Zelfs in de auto was het optimaal genieten. Maar we waren vooral erg benieuwd naar Italië.

Na het afdalen van de Montgenèvre werd het vooral erg vlak en open. Voor ons niet de plek waar we graag op vakantie gaan, dus we spraken voorzichtig onze zorgen uit. Monforte lag toch op een heuvel, omgeven door een prachtig heuvellandschap? Daar waren we naar op zoek geweest.  Gelukkig bleek niet al te ver van onze bestemming dat  onze voorbereidingen goed waren en dat het erg heuvelachtig was. Sterker nog, het enigzins treurige landschap na de Montgenèvre maakte plaats voor een prachtige en kleurrijke omgeving. Zowel wat de natuur betreft als de bebouwing. Prachtige heldere kleuren van de huizen werden afgewisseld met het groen van de natuur. En veel wijngaarden, heel veel. We wisten al dat we in de streek van de Barolo wijn zouden zitten maar niet dat er zó veel wijngaarden zouden zijn. 

En dan de aankomst op de vakantielokatie. Een prachtige Italiaanse bungalow net buiten Montforte met een werkelijk fabuleus uitzicht over de omgeving. Wij hadden een van de twee appartementen op de begane grond en de fiets mocht in de garage naast de gerestaureerde MG. Het genieten kon beginnen. Het appartement was met smaak ingericht door de eigenaren die ons gelijk het gevoel gaven dat we weer een mooi plekje voor onze vakantie hadden gevonden. De volgende ochtend maar begonnen met een wandeling naar de piazza van Monforte voor een lekkere cappucino. En of het dan de vakantie stemming is of het weer maar hij was zo lekker. We vielen met onze neus in de boter. Die dag was er een heuse retro rit, gereden door fietsers in oude kleding en begeleid door antieke auto's. Op de piazza waar wij zaten hadden ze een tussenstop.

Even genieten dus van al dat oude materieel, een blik op de kleding en begeleidende voertuigen. Zelfs de begeleidende dames waren uitgedost in retro kleding. Ik denk dat dat wel een goede benaming is in combinatie met de retro koers die ze begeleidden.  Communiceren was wel een dingetje want met slechts een paar Italiaanse woorden in onze vocabulaire kwamen we niet ver. Maar goed, met gebarentaal kom je ook een heel eind en een duimpje omhoog betekent overal hetzelfde. 

Maar kun je ook een beetje fietsen in Piëmonte? Of beter gesteld in de omgeving van Monforte d'Alba. Wat mij betreft is het antwoord daar op een volmondig ja. Het is een van de mooiere gebieden waar ik gefietst heb. Geen weg vlak, klimmen tot een meter of 800, en natuurlijk ook weer afdalen.  Meer dan 1000 hoogtemeters in een rit van 55 - 60 kilometer is geen enkel probleem. Relatief goede wegen en niet druk. En durf je ook de kleinere wegen op te zoeken dan kom je op de meest verrassende plekken met geweldige vergezichten. Uiteraard horen daar ook wat meer uitdagende stijgingspercentages bij maar daar krijg je dan ook wat voor terug. Als je wilt kun je wat langere klimmen rijden. Ik heb van vijf ritten de GPS routes op deze site vastgelegd. Stuk voor stuk zijn het aanraders om te rijden. In onderstaande afbeelding zie het het hoogteprofiel van een van die ritten.

hoogteprofiel

Kom je wat hoger, boven 600 meter,  dan maken de wijngaarden plaats voor hazelnoot plantages. Nutella is hier bedacht en de fabrieken liggen niet ver weg in Alba. Een mooie stad die zeker de moeite waard is om te bezichtigen.  Eigenlijk is ieder dorp, of iedere stad, waar je komt de moeite waard om te stoppen en rond te lopen. Stuk voor stuk hebben ze een historische kern die goed bewaard is gebleven.  

Wil je echt klimmen dan moet je de auto pakken en een stuk rijden richting Franse grens. Daar zijn meer dan voldoende uitdagingen te vinden.  Maar dat moet je er dan wel voor over hebben. Ik had mijn klimtraining al gehad bij Bourg d'Oisans en ben in de buurt gebleven. Ik heb al jaren de afspraak met mijn echtgenote dat ik een maal per twee dagen fiets op vakantie en dan maximaal een kilometer of 60. Dat is voor mij voldoende om een lekkere training te hebben en nog voldoende energie over te houden om een stuk te wandelen of op de culturele toer te gaan. 

Bijzonder is te vermelden dat in Monforte d'Alba regelmatig concerten worden gegeven in een relatief kleine setting door wereldberoemde artiesten. Dat vindt dan meestal plaats op het hoogste punt in Monforte. Toch wel opvallend dat giganten als Sting, Bruce Springsteen en Ludovico Einoudi hier concerten verzorgen. Dat zal voor een groot deel met de rijkdom van de streek te maken hebben, maar het is wel opvallend.

Ben je wandelliefhebber, dan kun je hier ook je lol op. Door de hele omgeving lopen uitgepijlde wandelroutes. Dat is ook het aanbevelen waard. Onderstaand in ieder geval wat foto's van de omgeving zodat je kunt zien waarom wij zo enthousiast zijn over de omgeving. Wij komen hier in ieder geval terug.