Op 8 juni 2019 ga ik deelnemen aan een cyclosportieve fietstocht. Een lang gekoesterde wens gaat daarmee in mijn 56e levensjaar in vervulling. In een aantal blog artikelen hou ik voor me zelf, en iedereen die daarin is geïnteresseerd, de voortgang van mijn voorbereiding bij en de keuzes die ik daar in maak. Het laatste blogartikel is waarschijnlijk een verslag over het behaalde resultaat.

Dit is deel 1: Wie ben ik en waarom ga ik dit doen. 

 

Wie ben ik 

Ik ben Ad Smeets, 55 jaar oud en fiets sinds mijn 15e en mijn eerste racefiets kocht van het geld dat ik verdiende met mijn vakantiewerk. Ik ben niet altijd even fanatiek geweest, en heb ook jaren gehad waarin ik de racefiets maar heel weinig heb gebruikt. De laatste zes jaar heb ik mijn hobby als het ware opnieuw ontdekt en deze weer fanatiek opgepakt. Op jaarbasis fiets ik rond de 14.000 kilometer in binnen- en buitenland. 

RC

 

Jaarlijks organiseer ik voor mijn vereniging, CYCLO '78 WEZEP, een clinic 'starten met wielrennen' voor beginnende wielrenners en sinds een aantal jaar verzorg ik met veel plezier een meerdaagse. We gaan dan een paar dagen fietsen in een mooie omgeving. Het afgelopen jaar zijn we met de groep naar Girona geweest en hebben daar verzorgd, en begeleid, door Campo Bicicleta een geweldige meerdaagse gehad. 

Ook gaan we jaarlijks met een groep fietsmaatjes uit de vereniging op fietsvakantie. Één maal Platja d'Aro (Spanje), twee maal Gran Canaria en in maart van dit jaar staat Tenerife op het programma.

Tijdens de zomervakantie gaat de fiets uiteraard ook mee, maar beperk ik het fietsen tot één maal per twee dagen een korte afstand. Wel zoek ik met mijn vrouw dan graag de bergen op. Dan kunnen we fietsen en wandelen combineren. Ik heb een soort van bucketlist met beklimmingen die ik graag wil rijden en als het past in de vakantieplanning dan zoeken we die op.

Wat ga ik doen?

Nu ik weer fanatieker ben zoek ik ook weer meer de uitdagingen op. Harder fietsen, mooie beklimmigen rijden en vooral veel plezier hebben in het uitoefenen van mijn grote hobby. Ik heb tot nu toe drie keer mee gereden met een 'wedstrijd'. Alle drie de keren was het een 'jedermann rennen' in Duitsland. Twee maal de Münsterland Giro, en een keer Run um Köln. Hard rijden op een compleet afgesloten parcours, voordat de profs er hun ronde rijden. Geweldig om te doen en je zelf vooral ook te testen. Ik weet me zelf daar in nog altijd te verrassen en weet eigenlijk nog niet echt waar mijn grenzen liggen. Natuurlijk loop ik daar wel eens tegen aan als we met ons vaste groepje 'koersen'  maar hoe veel beter ik kan worden weet ik eigenlijk niet.

En dat is wat ik ga doen. Ik ga me zelf testen in een Cyclosportieve fietstocht. Dus een fietstocht met overduidelijk een competitie element. Ik wil me daar zo goed mogelijk op voorbereiden en de best mogelijk prestatie leveren. Ik voel me nu super fit en op wat rugklachten na die te maken hebben met normale slijtage op mijn leeftijd ben ik kerngezond. Ik heb dit altijd al willen doen, en ga daarom de uitdaging aan nu het nog kan.

De keuze is daarbij gevallen op 'Les 3 Ballons' in de Vogezen. Die past het beste in de planning tussen alle andere fiets en vakantieplannen voor dit jaar. Ik sluit aan bij de cyclo week van Campo Bicicleta. Een week lang voorbereiden en toeleven naar de prestatie. Volledig verzorgd en onder begeleiding van oud prof Paul Kneppers en zijn team. Mijn huidige plan is de Granfondo te rijden die onderstaand hoogteprofiel heeft. Ik heb nog even de tijd om mijn besluit aan te passen, maar zal dat alleen doen als de voorbereiding tegen valt.

profil3ballons

Keuze gemaakt en nu?

Nu gaat de voorbereiding beginnen. Plannen maken, trainen maar vooral ook onderzoeken hoe ver ik wil gaan met mijn voorbereiding. Wil ik er alles voor opzij zetten, of ga ik proberen het gericht trainen te combineren met het fietsen met mijn fietsmaatjes. Ga ik een speciaal trainingsprogramma op (laten) stellen of ga ik dat zelf doen? Wil ik nog iets aan mijn gewicht doen? Allemaal vragen waar ik nu nog geen antwoord op heb, maar die antwoorden gaan er wel snel komen. Wat ik wel al zeker weet is dat ik een fietsmeting bij een erkende bike fitter ga doen. Dat ga ik binnenkort plannen. En natuurlijk trainen. 

MIjn ervaringen wil ik op deze blog gaan bijhouden. Gewoon als een mooi archief voor me zelf, en iedereen die er in is geïnteresseerd. Ik zal dus regelmatig een update plaatsen met de nieuwste ontwikkelingen.