Op 8 juni 2019 ga ik deelnemen aan een cyclosportieve fietstocht. Een lang gekoesterde wens gaat daarmee in mijn 56e levensjaar in vervulling. In een aantal blog artikelen hou ik voor me zelf, en iedereen die daarin is ge├»nteresseerd, de voortgang van mijn voorbereiding bij en de keuzes die ik daar in maak. Het laatste blogartikel is waarschijnlijk een verslag over het behaalde resultaat.

Dit is deel 5: De eerste week op basis van het trainingsprogramma zit er op.

 

Maandag 18 maart zag ik in TrainingsPeaks de eerste trainingen verschijnen. Exact zoals de trainer had beloofd. Ik had wel een werkplanning ontvangen maar daar stonden de details nog niet in. De eerste drie weken zijn ingevuld. Omdat in de planning ook blokken van drie weken zijn opgenomen verwacht ik een bijgesteld programma op basis van de resultaten van de eerste drie weken. Maar nu eerst aan de slag met deze trainingen. Wat heb ik allemaal mogen doen:

Maandag: Krachttraining

De maandag zou starten met een krachttraining van ruim een uur. Na wat overleg met mijn sportschool hadden ze toch wat meer informatie nodig dan een trainingsprogramma met als toelichting 'f_recursief'. Daarom dus maar mijn reguliere programma afgewerkt wat met name is gericht op core stability. De trainer heeft een  programma samengesteld en daarmee kan ik samen met de sportschool aan de slag. Wordt vervolgd dus.

Dinsdag: Vaartspeltraining

Een vaartspeltraining wordt ook wel fartlek genoemd. De opdracht was 2 uur en 20 minuten naar eigen inzicht en afwisselend tussen de diverse trainingsniveau's te trainen. Duur, duur 1, duur 2 en eventueel tempo duur. Door de variatievorm train je verschillende energiesystemen en spieren. De hartslag moest tussen de 88 en 134 blijven.

Leuk om te doen en de eerste ervaring met deze manier van trainen op te doen. Gewoon spontaan bedenken waar je zin in hebt en dat doen. De training vloog voorbij en voordat ik er erg in had was ik weer thuis. 

Woensdag: Extensieve interval

De eerste echte interval van dit programma en de eerste keer dat ik buiten met een powermeter aan de slag ben geweest. De opdracht was 8 blokken van 2 minuten te rijden een waarde tussen de 248 en 271 watt, en 1 minuuut rust met een waarde tussen de 181 en 206 watt. En dat is echt wel even wennen. Het is namelijk niet zo dat je power stabiel is. In ieder geval niet bij mij. De waarden schoten alle kanten op. Inmiddels weet ik dat je niet de actuele power moet pakken, maar de power over een bepaalde tijdsinterval. Maar dan nog zit er variatie in. Met een constante powerwaarde fietsen vraagt denk ik veel training en concencentratie. Inclusief warming up en cooling down ben ik net iets meer dan een uur onderweg geweest.

De training was pittig, maar niet extreem zwaar. Ik verwacht dat dat nog wel gaat komen ;)

interval extensief

Vrijdag: Core stability en Tempo duurtraining

's Ochtends heb ik samen met mijn sportschool een core stability programma gemaakt en uitgevoerd op basis van het advies van de trainer. Wat variatie op mijn bestaande programma en in een half uurtje klaar. 

's Middags onder een heerlijke voorjaarszon een tempo duurtraining gedaan. Vijf blokken varierend van 9 tot 12 minuten met een wattage tussen de 222 en 245 watt. Daar tussen in een kwart van de tijd rust met een wattage tussen de 170 en 194 watt. Ik woon vlak bij de polder en daar is het prima mogelijk langere blokken te rijden zonder veel last te hebben van kruisingen, stoplichten of andere objecten die de training kunnen verstoren. Ik heb heerlijk gereden bij de Ketelbrug en langs het Drontermeer.

Deze training was goed te doen, zonder gemakkelijk te zijn. Wat op viel was de concentratie die nodig is om op de juiste wattages te blijven rijden, en het verschil in snelheid tegen de wind in en met de wind in de rug. Na iets minder dan 2 uur was ik weer thuis.

tempo duur

Zaterdag: Eigen programma

Op zaterdag heb ik twee ritten gedaan om het trainingsprogramma heen. 's Ochtends heb ik een training verzorgd voor mensen die met wielrennen willen beginnen. 's Middags ben ik met de openingsrit van mijn vereniging mee geweest. Dat is de traditionele start van het wegseizoen. Beide ritten waren zeer ontspannen en met een bijzonder lage intensiteit.

Zondag: Duurtraining 2

De eerst week is afgesloten met een duurtraining 2. Fietsen met een hartslag tussen de 121 en 128 gedurende 1 uur en 55 minuten. Dat lijkt gemakkelijk en in principe is het dat ook. Het blijft echter wel concentratie vragen om in de hartslag zone te rijden. Zeker als de route glooit zoals vandaag het geval is. Omhoog moet je in houden en lichter schakelen. Omlaag moet je zwaarder schakelen en bijtrappen. 

Conclusie

Hoe is deze eerste week bevallen:

  • Het is vooral anders fietsen. Niet gewoon op de fiets stappen en kilometers maken, maar gericht en gevarieerd trainen. Je hoeft niet altijd ver en lang te rijden om goed te trainen.
  • Ik heb alles alleen alleen gereden. Normaal gesproken fiets ik twee keer in de week met mijn fietsmaatjes. Ik ben er nog niet over uit wat ik daar van vind. Van het ene op het andere moment alleen gaan trainen is apart. Daar ga ik nog even over nadenken. Het is nog maar 10 weken tot aan Les 3 Ballons, maar toch.
  • Verder is het vooral heel erg leuk om te doen. Het kost me totaal geen moeite om de discipline op te brengen en gericht te trainen. Wie weet denk ik daar over 10 weken heel anders over, maar dat zien we dan wel weer.