Op 8 juni 2019 ga ik deelnemen aan een cyclosportieve fietstocht. Een lang gekoesterde wens gaat daarmee in mijn 56e levensjaar in vervulling. In een aantal blog artikelen hou ik voor me zelf, en iedereen die daarin is geïnteresseerd, de voortgang van mijn voorbereiding bij en de keuzes die ik daar in maak. Het laatste blogartikel is waarschijnlijk een verslag over het behaalde resultaat.

Dit is deel 10: De keuze voor een richttijd gemaakt. En ben ik er nu echt klaar voor?

 

cbMorgen reis ik af naar de Vogezen en ga ik voor een week deel uit maken van team Campo Bicicleta. Een week lang hoef ik me alleen maar druk te maken over fietsen en de voorbereiding op Les 3 Ballons. Het team heeft een programma gemaakt wat er voor moet zorgen dat we optimaal voorbereid en uitgerust aan de start staan. Ook zorgen ze voor verzorging onderweg en zullen op drie plekken op het parcours klaar staan. Een geweldig vooruitzicht is dat, en zorgt er voor dat ik volledige focus op zaterdag 8 juni kan hebben.

 

Doelstelling voor de tocht

doelstellingAls je deze blog hebt gevolgd weet je dat ik er voor mij zelf het maximale resultaat uit wil halen. Daarbij wil ik me vooral niet spiegelen aan anderen, maar alleen aan mij zelf. Lang heb ik getwijfeld of ik me een doel zal gaan stellen of dat ik gewoon op gevoel moet gaan rijden. Op het forum van fiets heb ik een topic geopend over de voorbereiding en daar werd meerdere malen gerefereerd aan doelstellingen. Of ik een bijbehorend schema had gemaakt zodat ik onderweg kan zien of ik op schema lig. Dat heeft me aan het denken gezet. De vorige keer schreef ik dat ik wellicht 25 kilometer per uur òf 8 uur en 20 minuten wellicht als doelstelling zou kiezen. 

Na lang nadenken en proberen te redeneren wat een goede richttijd zou zijn heb ik mijn keuze gemaakt. Ik ga proberen de tocht in 8 uur uit te rijden. Snel gerekend komt dat neer op 26,25 kilometer per uur. Ik heb er hard en gedisciplineerd voor getraind dus twee uur sneller dan de tijd die ik moet rijden voor goud mag ik me zelf best ten doel stellen vind ik. Hoe realistisch is die doelstelling? Eerlijk gezegd heb ik geen idee. En daarmee kan het zo maar zijn dat ik de lat veel te hoog leg voor. Maar dat ga ik ervaren. En mijn 40 jaar fiets ervaring gaat me daar ongetwijfeld bij helpen. 

Ik ga over die 8 uur wel nog in conclaaf met mijn team captain en begeleiding. Zij zijn uitermate ervaren en zullen me kunnen adviseren. Maar voorlopig heb ik iets om me op te richten.

Training zo vlak voor de tocht

Omdat mijn lichaam aangaaf vermoeid te zijn én de inspanningstest tegenviel is in overleg met mijn trainer besloten de laatste twee weken geen lange duurtrainingen meer te doen. Relatief korte interval trainingen en duurtrainingen is wat we de laatste periode hebben gedaan. Het duurvermogen is erg goed en de bijna 300 kilometer van Luik Bastenaken Luik waren geen enkel probleem. En ik moet zeggen dat ik veel minder vermoeid ben. Vandaag heb ik mijn laatste duurtraining in Nederland gedaan voordat ik vertrek naar de Vogezen en ik reed heerlijk ontspannen en soepel. Dat het bijzonder mooi weer was én ik, vanwege familiebezoek, in het ó zo mooie Limburg kon fietsen zal daar een positief effect op hebben gehad.

Alles voorbereid?

Ben ik nu helemaal voorbereid om naar Frankrijk af te reizen? Nou, als iemand er klaar voor is dan ben ik het wel. Ik geloof dat ik over alles wat ik mee neem heb nagedacht. Niet alleen neem ik twee fietsen mee. De rest is ook minimaal dubbel uitgevoerd. Twee maal een GPS, twee paar schoenen, twee helmen, ik weet niet hoe veel kleding, 6 bidons, voldoende eten etc etc. Allemaal om geen risico te lopen. Het is de bedoeling dit éénmaal te doen, en het mag natuurlijk niet mis gaan op een slechte voorbereiding.

Stiekum moet ik wel een beetje om me zelf lachen. Ik ben wel van een goede voorbereiding, maar dit is zelfs voor mijn doen heel erg goed. Mijn auto ligt behoorlijk vol en ik zal wel even moeten sjouwen voordat ik straks mijn tassen in het huis heb staan. Maar dat maakt allemaal niet uit. Ik ben er helemaal klaar voor en heb er zin in. Morgen heb ik de eerste acclimatiseringsrit er al weer op zitten, en weet ik hoe de benen voelen bij de beklimmingen in de Vogezen.

Hoe vaak Blog bij houden

Ik ga proberen iedere dag even wat tijd te vinden om een artikel op de blog te plaatsen. Rusten en ontspannen is een belangrijk onderwerp deze week en ik denk dat het bijhouden van de blog me daarbij gaat helpen. De vraag is alleen of ik daarvoor voldoende inspiratie heb. Daarnaast weet ik van vorige bezoeken dat de internet verbinden bij La Haute Fourche wat te wensen over kan laten. We gaan het zien. À bientôt.