Na de uitdaging van afgelopen jaar heb ik besloten door te gaan met trainen en het toewerken naar mooie cyclo sportieve tochten. Voor 2020 had ik de Schleck Gran Fondo uitgekozen, en ook  de Marmotte Alpes. Mijn blog ga ik weer bijhouden en schrijven over wat me bezig houdt in de voorbereiding. Zeker gezien de  leuke reacties op de voorbereiding voor de Trois Ballons. 

Dit is deel 18: Nieuwe focus

Eerste doel bereikt

Ook al staat er voorlopig geen cyclosportieve tocht op het programma zijn er toch wat doelen om dit jaar naar toe te werken. Eind vorig jaar heb ik mijn trainer namelijk gevraagd hoe reëel het was om een FTP van 300 te bereiken. Met een gewicht van 75 kilo kom ik dan op een 'power to weight' ratio van 4. Laat dat nu de waarde zijn waarvan  mijn trainer had gezegd wat ik minimaal nodig zou hebben om een beetje serieus mee te kunnen fietsen. Dat was dus een van de doelen voor dit jaar.

Tijdens de inspanningstesten bij de trainer kwam dat er nog niet helemaal uit. De hoogst behaalde waarde in die testen is 262 watt. Dat betekent een gat van 38 watt wat nog gedicht  moet worden.  Hoewel ik tijdens deze testen erg diep ben gegaan en aan het einde echt even op adem moest komen, had ik iedere keer het gevoel dat er meer in zat. 

Omdat inspanningstesten even niet mogelijk zijn hebben we besloten het trainingsprogramma gewoon door te zetten en één maal per drie weken een power profile test te doen. In plaats van een ramp up test fiets je na een goede warming up 20 minuten maximaal. Op basis van het geleverde vermogen in deze 20 minuten kun je je ftp bepalen.  

Inmiddels heb ik drie van deze testen achter de rug. Zonder enige twijfel durf ik aan te geven dat dit zwaar is. De eerste keer moet je de test nog ervaren en leren hoe je die het beste kunt rijden. De tweede en derde keer weet je hoe zwaar het wordt. Bij aanvang moet er mentaal dan echt even een knop omgezet worden. Daar mag ik niet over zeuren, het is immers mijn eigen keus. Het behaalde resultaat moet dit allemaal goed maken. Daar doe ik het namelijk voor.

En die resultaten maken het meer dan goed. Al langer had ik het gevoel dat het lekker liep. Dat is bevestigd. Kwam ik de eerste test nog uit op een FTP van 284 watt, de tweede en derde keer was dit 300 en 299. Volgens trainingpeaks nog wat hoger want daar wordt gerekend met 95% van het gemiddelde FTP. Mijn trainer rekent met normalized power en neemt daarvan 92% als FTP waarde.

 

Datum  Power FTP 95 % Normalized FTP 92%
 24-04-2020 307   292 309  284
 15-05-2020  324  308 326  300
 06-06-2020  322  306 325  299

 

Dat is  de bevestiging van het gevoel dat ik een tijdje had en voelt enorm goed. Maar wat dan nu, het doel is gehaald. Zijn er nog meer doelen?

Nieuwe focus

Ik merk dat focus hebben motiveert. Je hebt iets om naar toe te werken. Ik wil de mogelijkheid open houden om dit jaar een cyclosportieve tocht te rijden als dat kan. Ik reken nergens meer op, maar wil er wel klaar voor zijn als het kan. Daarom blijven we hier met het trainen aandacht voor hebben. Wat hopelijk wel weer mogelijk gaat worden is de wintercompetitie van ATB vereniging Oldebroek. Het eerste seizoen is bijzonder goed bevallen. Ik heb in de middenmoot in mijn leeftijdscategorie mee kunnen rijden, en dat smaakt naar meer. In het tweede seizoen wil ik het beter doen. Dat wordt mijn nieuwe doelstelling. Het is wel anders fietsen dan een cyclo waar het meer om duurvermogen gaat en het constant leveren van vermogen. Een ATB wedstrijd duurt een uur en vraagt veel meer explosiviteit. De voorbereiding voor dat seizoen gaan we voorzichtig mee starten. Als dat een bijdrage kan leveren om mijn FTP wat verder omhoog te krikken dan is dat natuurlijk helemaal geweldig. 

Om het trainingsprogramma daar voor vast te stellen heb ik ook nog een specifieke power profile test gedaan. Met kortere intervallen. Eerst goed opwarmen en daarna verschillende intervallen van korte duur, maar allemaal maximaal.

Interval  Wattage Toelichting
 1 minuut  495  
 5 minuten  348  
 1 minuut  367 Verknoeid door een denkfout
15 seconden 864  
15 seconden 752  


Wat dat gaat betekenen voor mijn trainingszones krijg ik nog te horen en ga ik zien in de trainingsprogramma's na de vakantie.

Maar eerst ga ik wat rust pakken en genieten van de vakantieperiode. Vorig jaar heb ik in de vakantieperiode door getraind en mijn trainingen ook in de omgeving van het Levicomeer gedaan. Dit jaar wil ik de ruimte hebben om lekker mijn eigen ritjes te rijden en ook een keer niet te rijden. Dan kan ik na de vakantie met hernieuwde motivatie van start gaan. 

Is dat alles?

Ik zou graag meer willen, maar zoals al meerdere keren uitgelegd blijft dat koffiedik kijken en reken ik dit jaar nergens meer op. Ik heb buiten alle andere fietsplannen echter nog een grote wens op mijn bucketlist staan. Ik zou het ontzettend gaaf vinden als ik Alpe d'Huez binnen het uur kan rijden. Van officiële start naar officiële finish. Nu staat mijn record op 1 uur en 6 minuten. 

alpedhuez

Volgens de klimcalculator moet ik dat met mijn huidige gewicht kunnen halen als ik gemiddeld met 288 watt naar boven fiets. Mijn rekenmachine zegt dat ik met mijn huidge ftp nog 12 watt over heb om dat te halen. Als ik me zo goed blijf voelen als nu en er is een kans dan ga ik daarvoor.  Wanneer weet ik nog niet. Eerst zelf lekker op vakantie en er staat begin september ook nog een korte fietsvakantie in Girona in de agenda. We gaan het zien.