In 2019 heb ik voor het eerst deelgenomen aan een grootschalige cyclosportieve fietstocht. De Trois Ballons. Mijn ervaringen heb ik bijgehouden op dit blog. Om met anderen te delen, en te laten zien dat je ook op latere leeftijd prestatiegericht kunt sporten.  Met 57 jaar is het leven niet over.  Na de Trois Ballons heb ik besloten de blog levend te houden en af en toe een artikel te schrijven over mijn belevenissen. 

Dit is deel 20: De kick off voor seizoen 2021

 

Het fietsjaar 2020 is saai. Geen evenementen om naar toe te werken. Heel beperkt fietsen met mijn fietsvrienden en de vakanties hebben zich beperkt tot Nederland. Ik probeer me zo goed mogelijk aan alle Corona maatregelen te houden en dat beperkt de bewegingsruimte. Mijn rondjes worden vooral solo, en in de eigen omgeving  gereden. Opvallend is wel dat ik dit jaar meer kilometers heb gemaakt dan ooit. Tegen het einde van het jaar zal ik er ruim 16.000 kilometer op hebben zitten. Het vele thuiswerken is hier debet aan.  Vijf dagen per week werken op zolder en continue naar een beeldscherm kijken tijdens de vele videovergaderingen beginnen hun uitwerking te hebben. Iedere dag wil er uit om wat beweging te hebben, maar ook om mijn hoofd leeg te maken. 

Een paar weken geleden heb ik met de trainer het winterprogramma en de plannen voor 2021 besproken. Definitieve plannen maken lukt natuurlijk nog niet maar er zijn wel evenementen waar ik naar toe kan werken  in de voorbereiding. Als het zo ver is zien we wel of ze door kunnen gaan. Als eerste de Schleck Granfondo.  En daarna natuurlijk de Marmotte Alpes.  Dat moet het grote doel worden. Komend jaar gaat het parcours weer over de Croix de Fer. Dan volgen we exact de route die ik in 1996 solo heb gereden. Wellicht dat er nog wat tochten ter voorbereiding worden toegevoegd. Een fietsvakantie waar flink geklommen kan worden onder mooie weersomstandigheden staat ook nog op de verlanglijst. Girona is een van de bestemmingen die in de planning zit.

Op de vraag van mijn trainer wat ik wilde bereiken heb ik aangegeven sterker de winter uit te willen komen. Maar niet alleen sterker, ook het duurvermogen moet op peil blijven. Ik wil een solide basis hebben om na de winter aan de serieuze voorbereidingen voor de evenementen te kunnen beginnen. Krachtraining is daar een onderdeel van, maar ik heb gevraagd of het mogelijk was dat op de fiets te doen. Ik voel me nog niet comfortabel genoeg bij een wekelijks bezoek aan de sportschool. Dat was geen probleem en zou in het programma worden opgenomen. Maar eerst even een paar weken zonder programma aan de slag en gewoon fit blijven. Een ander zal de fiets wellicht laten staan maar voor mij betekent het dat ik blijf fietsen, maar dat de focus op lekker rijden ligt.  Snelheid is even niet interessant, maar als het een keer wat harder gaat is daar ook niks mis mee.

RadioKootwijk

Een rondje radio Kootwijk is wat ik in zo'n periode graag mag rijden

Niet zolang geleden kreeg ik de planning voor de komende maanden gemaild, met de mededeling dat ik tijdens een aantal trainingen behoorlijk uit mijn comfortzone gehaald zou worden. Geen probleem wat mij betreft zolang het doel maar voor ogen wordt gehouden. Niet veel later verschenen de trainingen in Trainingspeaks. Iedere week een krachtraining op de fiets, een training met intervalblokken en duurtrainingen. En dit alles aangevuld met core stability oefeningen. Zes trainingsmomenten per week verdeeld over vijf dagen. Maandag en zaterdag een rustdag. Of ik me helemaal aan die planning ga houden weet ik nog niet. De zaterdag is normaal gesproken een fietsdag, en ik verwacht dat ik op die dag mijn eigen plan ga trekken. We gaan wel even zien wat voor impact dat heeft.

De eerste trainingen zitten er inmiddels op.

  • Afgelopen dinsdag eerst core stability, en daarna de krachttraining op de fiets. Even warm rijden en daarna drie maal drie blokjes van 30 seconden met veel vermogen en een lage cadans van onder de 80 omwentelingen. Tussendoor wat rustmomenten en na afloop direct naar huis. Niet nog even extra kilometers maken. Deze training is nog even wennen, maar dat komt goed. Ik moet alleen even de juiste plek vinden om de training te doen. De Woldberg die vlak in de buurt ligt is in ieder geval te kort om deze blokjes te doen.
  • Woensdag een duurtraining  1 van 70 minuten. Werkelijk heerlijk ontspannen gereden met een hoge gemiddelde cadans cadans van 99.
  • Donderdag alleen een half uurtje core stability. 
  • Vrijdag stond er een pittige intervaltraining op het programma met 2 x 8 blokjes van 1 minuut met een vermogen tussen de 318 en 360 watt.
  • Vandaag (zaterdag) was eigenlijk een rustdag, maar heb ik een ontspannen rondje op de  MTB gedaan over de fietspaden door de bossen.
  • Zondag staat een vaartspel training van 1 uur en 50 minuten op het programma.

weekplanning

De weekplanning van deze week in Traininspeaks

En zo gaan we  de komende 13 weken door. Met uiteraard wat ingebouwde herstel momenten.

Kortom, ik heb er weer zin in en er is focus aangebracht. Aan het einde van de planning staat er een inspanningstest op het programma. Ik ben benieuwd of ik beter ga worden.