In 2019 heb ik voor het eerst deelgenomen aan een grootschalige cyclosportieve fietstocht. De Trois Ballons. Mijn ervaringen heb ik bijgehouden op dit blog. Om met anderen te delen, en te laten zien dat je ook op latere leeftijd prestatiegericht kunt sporten. Met 58 jaar is het leven niet over. Na de Trois Ballons heb ik besloten de blog levend te houden en af en toe een artikel te schrijven over mijn belevenissen. 

Dit is deel 30: Mijn volgende uitdaging

 

Inmiddels is de Marmotte al weer 5 weken geleden. Het heeft even wat tijd gekost om alle belevenissen van die week te laten bezinken. Ik ben er meer mee bezig geweest dan ik initieel verwacht had. Uitslag bekijken, filmpjes op Youtube bekijken en alle foto's nog een keer bekijken. En nadenken over een volgende uitdaging. Wat wil ik volgend jaar gaan doen, maar ook wat minder ver vooruit kijken. Zou ik dit jaar ook nog een doel willen stellen?

Initieel dacht ik aan een uitdaging op de weg totdat ik van een maatje hoorde dat hij ging deelnemen aan de veldslag om Norg op 3 september. De inschrijving zou al vol zitten, deelname zou dus niet meer mogeljik zijn. Voor de zekerheid heb ik toch nog maar even gekeken, en wat bleek: de wedstrijd zat inderdaad vol, maar bij de cyclosportieve tocht was nog volop plek. Een tocht van 80 of 100 kilometer op de ATB met een tijdregistratie. Vrij impulsief heb ik ik me gelijk ingeschreven. Het duurvermogen heb ik wel. Een tocht van 100 kilometer op de ATB heb ik ook wel eens gereden, maar nog nooit in de vorm van een prestatietocht. Daarnaast heb ik de laatste tijd niet op de ATB gereden. Dat moet ik dus weer snel gaan oppakken. Dat zal vooral de eerste uitdaging zijn. 

von logo

Als de veldslag om Norg goed gaat ga ik mee doen aan de 2/4 uursrace van de ATB vereniging in Oldebroek. Of ik 2 of 4 uur ga rijden bepaal ik nog wel. En daarnaast natuurlijk de wintercompetitie bij de ATB vereniging. Genoeg uitdaging voor de korte termijn dus. Over de uitdaging van volgend jaar ben ik nog aan het nadenken. Daar ben ik voorlopig nog niet uit.

Ondertussen ben ik wel blijven fietsen. Even zonder trainingsprogramma maar gewoon even doen waar ik zelf zin in heb en geen verplichtingen. En dat is goed bevallen. Ik ben voor mijn gevoel een stuk sterker terug gekomen van de Marmotte. Ik fiets erg lekker en gemakkelijk. Dit niveau wil ik wel even vasthouden en dan vanaf nu als het kan er een schepje boven op doen ter voorbereiding op het winterseizoen. Wat ook erg goed is bevallen is het op pad gaan met mijn fietsmaatjes. Dat had ik te lang niet gedaan. Daarom twijfel ik nu wel hoe ik verder wil gaan.

Hoe veel keer per week wil ik bezig zijn met een trainingsprogramma en hoe vaak wil ik de ruimte hebben om mijn eigen gang te gaan? En wil ik dat dan samen met een trainer doen òf wil ik gebruik gaan maken van de standaard trainingen in Trainingspeaks of bijvoorbeeld Join. Daar ben ik nog niet uit. Wellicht laat ik dat afhangen van een volgende afspraak met de trainer.

Maar nu eerst op weg naar de Veldslag on Norg. De mountainbike is inmiddels weer aan de tand gevoeld. Hij is nog maar een paar keer gebruikt omdat het een spiksplinternieuwe bike is.  

This track was downloaded 3 time(s).

openstreetmap
https://{s}.tile.openstreetmap.org/{z}/{x}/{y}.png
© OpenStreetMap contributors
Distance: {0} {2} Elevation: {1}
Distance: {0} {2} Speed: {1}
Distance: {0} {2} Heart Rate: {1}
Distance: {0} {2} Cadence: {1}
https://gpscyclingtracks.net/media/com_gpstools/markers/02marker.png
https://gpscyclingtracks.net/media/com_gpstools/markers/default.png
#0000FF
#0000FF,#c1392b,#ffbe00,#2d3e50,#27ae61,#74065f,#2998d8
2
50
google.maps.MapTypeId.hybrid
1
1
1
1
1
1
google.maps.ZoomControlStyle.DEFAULT
google.maps.MapTypeControlStyle.DEFAULT
Distance
Elevation
Speed
Heart Rate
km
kmph
m
km
mi
m
ft
mile/hr
ft/sec
km/hr
m/s


De eerste rit was er een van ruim 100 kilometer. Ik wilde zo snel mogelijk een rit maken met de totale afstand. Dan heb ik die in de benen en weet ik hoe mijn lichaam reageert op de afstand. Tegelijkertijd kan ik vaststellen of er nog getuned moet worden aan de afstelling. Het antwoord daar op is ja. Het zadel is een paar millimeter naar beneden gegaan. Omdat het frame erg klein is kan ik geen grote bidons mee nemen. Sterker nog, ik wil er maar één bidon in hebben om te voorkomen dat ik mijn hand open haal aan de vergrendeling van de vering van de achtervork. Dat wordt een kleine camelback mee nemen. Die moet wel nog even aangeschaft worden.

Genoeg eten en drinken blijft een dingetje. Halverwege de tocht ben ik even gestopt om de bidon bij te vullen en wat te eten, maar op het laatste stuk had ik er vooral last van dat ik te weinig had gedronken. Het was ook warm in het bos. Die 20 kilometer kostten wat meer moeite dan verwacht. Snelheid zat er nog genoeg in, alleen protesteerde het lichaam. Weer wat geleerd dus.

De dinsdag na deze tocht heb ik in plaats van de wekelijkse snelle rit op de racefiets een rit op de ATB gemaakt met mijn fietsmaatjes. De afstelling was nu goed voor elkaar en wat een fiets zeg. Snel, wendbaar,comfortabel, en geweldig om te rijden. Wat een verbetering ten opzicht van mijn vorige fiets. Er werd behoorlijk doorgetrapt en het leek alsof het geen moeite kostte. Heerlijk om die ervaring ook eens een keer te hebben. Dat schept vertrouwen.

scalpel

De scalpel tijdens een van mijn ritten

 Nog een week en het is zover. Eerst nog een power profile test om te kijken wat mijn ftp is en dan volledig de blik op zaterdag 3 september. Ik heb er zin in.