In 2019 heb ik voor het eerst deelgenomen aan een grootschalige cyclosportieve fietstocht. De Trois Ballons. Mijn ervaringen heb ik bijgehouden op dit blog. Om met anderen te delen, en te laten zien dat je ook op latere leeftijd prestatiegericht kunt sporten. Met 59 jaar is het leven niet over. Na de Trois Ballons heb ik besloten de blog levend te houden en af en toe een artikel te schrijven over mijn belevenissen. 

Dit is deel 33: Een terugblik op 2023 en een vooruitblik op 2024

 

Terugkijkend op 2023 kan ik stellen dat het een jaar is waar in er veel is gebeurd. Te veel om ook nog 'goesting' te hebben voor het bijhouden van een blog. Een en ander heeft ook tot gevolg gehad dat ik keuzes gemaakt heb ten aanzien van het sporten. Wat vind ik nog leuk om te doen en waar krijg ik energie van is een vraag die ik heb willen beantwoorden. Dat wil ik vooral blijven doen. Fietsen moet leuk blijven. Als iets alleen maar een verplichting is en niet meer bijdraagt eaan het plezier hebben in je sport, waarom zou je het dan nog doen? Dat heeft enorm geholpen bij het maken van keuzes in het afgelopen jaar.

Inmiddels heb ik ook weer energie om aan de blog te gaan werken en het eerste artikel gaat over mijn fietsactiviteiten van afgelopen jaar. Ik heb namelijk niet stil gezeten en erg leuke tochten gereden. De foto's kun je vergroten door er op te klikken. Ook deel ik de eerste plannen die voor dit jaar zijn gemaakt. Veel leesplezier.

Stoppen met begeleiding door een trainer

Tot juni heb ik mijn trainingsprogramma's laten maken door een trainer. Ik merkte dat ik dit steeds meer als verplichting ging zien en de lol er vanaf aan het gaan was. Omdat iemand er tijd en moeite stopt in het maken van dit programma leg ik me ook de verplichting op een training te doen als die in het programma staat. Omdat ik daarna ook cyclsportive tocht op het programma had staan ben ik er mee gestopt.  

Anders fietsen dan een rondje op dezelfde snelheid vind ik nog steeds leuk. Ik wil echter meer vrijheid hebben in het bepalen of ik wel of niet een training wil doen. En dat heb ik gevonden in Join. Je geeft een doel op waar je de training aan wil richten. Dat is het uitgangspunt. Aan het begin van de week geef je je beschikbaarheid op en het programma maakt de trainingen voor die week. Heb ik een keer geen zin dan pas ik de beschikbaarheid aan en het programma past vervolgens de trainingen er op aan. inmiddels gebruik ik Join een maand of vier en dat bevalt prima. 

Gran Canaria

In maart ben ik met fietsvrienden een week naar Gran Canaria geweest. Prachtig weer gehad en zeven dagen fietsen en genieten van de omgeving. Na het fietsen ontspannen bij het zwembad en 's avonds een hapje uit eten. In een week tijd 583 km gereden en 9084 hoogtemeters overbrugd. Allemaal prima toch? Dat zou je wel zeggen, maar dat is niet helemaal waar. Daar waar ik normaal gesproken prima mee kom wilde het deze keer bergop totaal niet lukken. De eerste twee dagen dacht ik de nog dat ik moest acclimatiseren. Vanaf de derde dag heb ik het geaccepteerd. Bergop heb ik mijn eigen tempo gereden. Het wilde gewoon niet. Op de dag dat we naar de Pico de las Nieves zouden rijden heb ik daarom een korter rondje gereden. In San Bartolomé was mijn achterstand zo groot dat ik ben afgedraaid. 

Desondanks is het een heerlijke fietsweek geweest met meer dan prima gezelschap. Ondanks dat het fietsen bergop minder ging heb ik me prima vermaakt.

Luik Bastenaken Luik Challenge

Op 22 april heb ik samen met een vriend de LBL Challenge gereden. Oftewel La Doyenne. Weet je wel, zo'n toertocht een dag voor de profs waarbij je over hetzelfde parcours rijdt. Overnachten via AIRBNB in een prachtig huis op 15 kilometer van de start. 's Ochtends op tijd en met verlichting op de fiets naar de start. Dan de tocht van 248 kilometer met 4400 hoogtemeters rijden en na afloop weer terug met de verlichting aan. Inclusief woon-werk verkeer zit je daarmee op 278 kilometer. Het was vochtig en koud aan het begin. Niet al te beste weersomstandigheden om zo 'n lange rit te rijden. Tot ongeveer 150 kilometer was de ,motivatie niet al te best. Daarna ben ik gaan omdenken en heb ik motivatie gehaald uit het steeds kort worden van de afstand tot de finish. Vanaf de verzorging vlak voor de voet van de Redoute ging de vochtigheid over in regen. Daar hebben we maar in berust. Het geeft de tocht daarmee ook een beetje een heroisch karakter.

Uiteindelijk heb ik de rit prima uitgereden en aangetoond dat je ook op een gravelfiets met een enkel kettingblad voor een 'monument' kunt rijden. In de afdaling met 40x10 een snelheid van 60 kilometer per uuur kunnen halen. Op de Stockeu de 40x44 nodig hebben om boven te komen.

Schleck Granfondo

Mijn tweede deelname aan deze geweldig mooie Granfondo. Mooi parcours, uitstekende organisatie en goede begeleiding onderweg. Verreden onder prima omstandigheden. Én voor het eerst in de leeftijdscategorie der 60 jarigen. Het blijkt dat het jaar waar in je verjaart bepalend is voor de toewijzing aan een leeftijdscategorie. Gecombineerd met een lang weekend in Mondorf les Bains samen met mijn vrouw. In verband met een gebrek aan energie heb ik besloten dat ik onderweg zou bepalen of ik voor een maximaal resultaat zou gaan òf gewoon zou gaan geniten van de rit. Het is uiteindelijk een beetje een combinatie van beiden geworden. Aan het begin op reserve gereden en aan het einde lekker doorgetrapt. het ging lekker en ik heb nog behoorlijk veel rijders ingehaald.

Bij terugkomst bleek dat een van deelnemers onderuit was gegaan en aan de verwondingen was overleden. Iedereen die het hoorde was behoorlijk onder de indruk. De wedstrijd had een tijd stilgelegen maar daar heb ik niks van meegekregen. Wellicht omdat we een deel zijn omgeleid. Er was daarom geen tijdregistratie op de finish en de uitslag zou later bekend worden gemaakt. Uiteindelijk is de finisch voor de classificatie ergens na 120 kilomer getrokken. Voor mij is dat 26e van de 71 in mijn leeftijdscategorie. Onder deze omstandigheden is dat prima en ik ben er tevreden mee.

Sella Ronda

In de zomervakantie hebben we ruim een week een appartement in Brixen gehuurd. Behalve de Passo delle Erbe heb ik ook de Sella Ronda gereden. Voor velen een van de mooiste fietsroutes in Europa. Vanuit Brixen zijn we naar Selva gereden waar we de auto hebben geparkeerd. Mijn vrouw heeft daar gewandeld terwijl ik het rondje heb gefietst. Met de Passo Sella, Passo Pordoi, Passo Campolongo en de Passo Gardena, 60 kilomer en 1958 hoogtemeters een beste uitdaging.Gereden om te genieten van het parcours en de natuur. Niet om zo snel mogeljik te rijden. Ik kan niet anders zeggen dan dat dit echt wel een van de mooiste ritten is geweest die ik ooit heb gereden. Ik kom hier nog een keer terug.

Pyrenees Coast 2 Coast

Het laatste evenement was de Pyrenees Coast 2 Coast eind augustus, begin september. Ik wilde op mijn verjaardag iets specials doen. Nou dat is gelukt. In 6 etappes van Perpegnan naar Biarritz rijden. Georganiseerd door Wielerbus waardoor je niet zelf voor het vervoer hoeft te zorgen en de fiets veilig in een speciale aanhanger mee kan. Zij regelen alles en jij kunt de focus op fietsen leggen. De eerste en laatste etappe waren 'overgangsetappes' die je het beste met Luik Bastenaken Luik kunt vergelijken. Daar tussen in zaten 4 serieuze bergetappes. Bij die etappes kun je iedere dag kiezen uit de zwaarte van het parcours. Dus langer/kort en dus ook meer/minder hoogtemeters.

In die 6 dagen heb ik:

 • 14.479 hoogtemeters overbrugd
 • 10 zeer serieuze beklimmingen gereden
 • daarnaast heel veel andere beklimmingen gedaan
 • 741 kilometer gereden
 • 3 dagen flinke regen gehad en drie dagen zon
 • het monument voor Fabio Cassartelli kunnen bewonderen
 • de Tourmalet in de mist, regen en kou beklommen
 • op de 5e dag (mijn verjaardag) de mooiste fietsdag gehad met de Soulor, Aubisque en Marie Blanque én heel veel zon
 • heel erg leuke mensen leren kennen, waaronder drie Denen

Met andere woorden: een evenement waar ik met heel veel plezier op terugkijk en iedereen kan aanraden.

2024

En dan zit de samenvatting voor 2023 er al weer op. Voor 2024 staan er al wat zaken in de planning. Het een wat definiever dan het ander.

 • in maart ga ik samen met vrienden een week fietsen om en rond Albufeira in Portugal
 • in april ga ik met een vriend en onze partners een lang weekend fietsen in Girona
 • ik ga de eerste keer zelf een fiets bouwen 
 • het plan is een aantal maal een rondje te fietsen en daarbij een wielercafé te bezoeken voor een pauze.