Ik heb wel eens geen zin om weer energierepen of gelletjes mee te nemen als ik ga fietsen. Dat is me vaak veel te zoet, of ligt me ook wel eens zwaar op de maag. Lekker vers voedsel dat gemakkelijk te verteren is en vooral ook niet zo mierzoet is, is dan een goed alternatief. De eerste keer probeer ik of kwarkbrood een goed alternatief is.

Als ik langere fietstochten rijd neem ik ook altijd eten mee. Dat eten varieert van een broodje, en een reep peperkoek tot bananen. Maar ook de voedingsrepen en gelletjes komen aan bod. In mijn zoektocht naar vers, gezond en gemakkelijk eten om mee te nemen op de fiets ben ik tegen de zogenaamde 'razendsnelle no-rise kwarkbroodjes' aan gelopen. Een facebook vriendin liet er een foto van zien er er kwamen een hoop reacties op. Dat wilde ik dus ook wel eens proberen en het recept was snel opgevraagd. Het is dus niet zelf bedacht en mijn variant heb ik van puurgezond.nl af gehaald. Ik ben niet bang van een beetje bakken dus de ingredienten waren snel in huis gehaald. Is dit iets wat ik kan aanraden?

 

broodjes

 Inmiddels heb ik het recept drie keer geprobeerd. Twee keer de variant met appel en een keer de variant met banaan. De eerste keer had ik er broodjes van gemaakt zoals je op de foto kunt zien. Met de handen probeerde ik de broodjes vorm te geven en dat werkte gewoon niet. Te veel geknoei en plakkend deeg aan de handen. De volgende twee keer heb ik het deeg in de vorm van een klein brood op de bakplaat gelegd met behulp van een spatel en dat werkte prima. Bijkomend voordeel is dat je er repen van af kunt snijden die je weer makkelijker mee kunt nemen dan een broodje.

De bereiding is heel eenvoudig en in een half uur kun je helemaal klaar zijn. Van mengen van de ingredienten tot het bakken in de oven. 10 minuten de oven voorverwarmen, tegelijkertijd de ingredienten mengen en vervolgens in 15-20 minuten bakken.  Een kind kan de was doen en heb je het vaker gedaan kun je ingredienten gaan veranderen of toevoegen.

broodIs het iets wat je kunt eten tijdens het fietsen? Ben je recreatief fietser en neem je alle tijd om onderweg te stoppen en een hapje te eten dan gaat het natuurlijk prima. Het neemt niet meer plaats in beslag dan een broodje. Maar is het ook iets voor de sportieve of wellicht prestatiegerichte fietser?  De broodjes zijn in dat geval te groot. In ieder geval naar mijn mening. Omdat je de broodjes goed moet kauwen eet je ze niet in een keer op. Dus naar achteren reiken, en het broodje pakken uit de  rugzak van het shirt. Uit de verpakking halen, en een hap nemen. Weer inpakken en terugstoppen.  Dan werken de repen beter. Die snij je van het brood af en eventueel in twee stukken en pak je zodanig in dat je ze in een keer op kunt eten. Scheelt in ieder geval weer een keer inpakken tijdens het fietsen.

Maar is het ook lekker? Over smaak valt natuurlijk te twisten, maar ik vind de broodjes gewoon lekker. Het gedroogd fruit in combinatie met de appel geven het een frisse smaak. De rest van de ingredienten proef je ook goed en geven het een veel betere smaak dan de standaard repen die je koopt in de winkel. Als je het brood zo snijdt dat je een reep met een of twee happen kunt op eten is ook de stevigheid geen probleem meer. 

Wat mij betreft is deze proef goed bevallen. Alleen al het idee dat ik zelf verse sportvoeding heb gemaakt die niet vol zit met conserveringsmiddelen helpt daar natuurlijk bij. De volgende keer denk ik dat ik broodpudding ga maken. Dat heb ik ooit gelezen in de Grinta en één keer geprobeerd.